UC Berkeley profesor demantuje

HIV ne izaziva AIDS

Više od 20 godina Peter Duesberg, profesor sa Berklija veruje da HIV ne izaziva SIDU - mišljenje za koje kaže da mu je ograničilo akademsku karijeru i otuđilo ga iz naučne zajednice.“ Ne možete naći (HIV) virus, samo antitela. I isti se ne prenosi seksom kako se tvrdi” ", rekao je Duesberg . " HIV je bezopasan virus . Ja sam to rekao ranije , i ja nastavljam da to govorim . "


Redovni profesor molekularne i ćelijske biologije - koji je rekao da je u prošlosti za svoja uvjerenja prozvan " homofobični " i “masovni ubica " – izzazvao je dalje polemike nakon objavljivanja njegovog najnovijeg članka u naučnom časopisu i izazvao ostavku člana redakcije uredni
štva časopisa .

Pred kraj januara , Klaudia Brix sa Jacobs Univerziteta u Nemačkoj podnela je ostavku u odboru italijanskog časopisa za anatomiju i embriologiju u znak protesta zbog objavljivanja u decembru Duesberg-ovog članka pod nazivom:

" SIDA od 1984 : Nema dokaza za novu virusnu epidemiju - čak ni u Africi . "

" To je samo propaganda da oni umiru od AIDS-a ", rekao je Duesberg .

Članak poredi statističke dokaze o AIDS smrtnim slučajevima u Ugandi i Južnoj Africi prema cjelokupnom rastu stanovništva tih zemalja i podsaharskoj Africi u celini . Članak potom zaključuje da AIDS nije izazvao veliki broj smrtnih slučajeva u Africi .

"Mi izvodimo iz tog demografske dokaza da HIV nije novi virus ubica , " navodi se u članku .

Međutim , Artur Reingold , profesor epidemiologije i prodekan za istraživanja na Berkli
školi javnog zdravlja , rekao je da HIV jeste uzrok AIDS-a .

" To je dobro uspostavljena naučna činjenica 30 godina unazad ", rekao je Reingold . " Svaki kredibilna naučnik u svetu veruje da je to naučna činjenica . "

Tri godine nakon objavljivanja otkrića virusa side u 1984-toj godini, Duesberg je objavio članak u kom odbija da prizana da je HIV uzrok AIDS-a .

Od tada je tvrdio da je AIDS rezultate od povremene upotrebe droga i savetovao onima sa bolešću ne da se antiretrovirusnih lekova .

" Ja kažem ljudima , da obavezno prestanu sa uzimanjem svih tih lekova – oni nisu izlečili nikoga do sada", rekao je Duesberg .

Godine 2000, Duesberg je učestvovao na panelu koji je savetovao tadašnjeg predsednika Južne Afrike Thabo Mbeki-a o uzroku virusa side . Mbeki je kasnije demantovao da je AIDS izazvan virusom i ograničio tretmane u zemlji , što je dovelo do smrti oko 330.000 , navodi se u studiji objavljenoj u časopisu stečene imunodeficijencije sindroma .

Drugi istraživači AIDS prekoravaju Duesberg-ove argumente kao širenja dezinformacija .

" Ljudi koji negiraju kauzalnost AIDS poriču stvarnost ", rekao je Jeff Sheehy , direktor za komunikacije na UC San Francisco AIDS Research Institute, " Znam za pojedince inficirane HIV-om koji su mrtvi jer su verovali opovrgavanju i ... započeli sa tretmanom prekasno da spasu svoje živote . "

Iako su Duesberg-ova istraživanja u velikoj meri ograničena na objave u malim časopisima , u kojima je objavio preko 20 redova, tri je objavio u poznatom Science. Prema navodima na njegovom sajtu objavio je takodje i knjigu o virusu.

Međutim , negov članak je povučen iz Medical Hypothesis Journal u 2009. zbog uverenja da su u pitanju "mišljenja koja bi potencijalno mogla biti štetna za globalno javno zdravlje ", navodi se u saopštenju iz časopisa . Isti članak je doveo do univerzitetske istrage protiv Duesberga koja je odbačena godinu dana kasnije .

Uprkos ovom odbacivanju , Duesberg smatra da su njegova verovanja bila ograničavajući factor za njegovu dalju akademsku karijeru na Univerzitetu . On je predavao laboratorijske kurseve od 1987. godine i tvrdi da je onemogućen od strane drugih fakulteta da drži predavanja tokom više od 20 godina .

" Nisam imao prilike da držim kurs u mojoj oblasti donedavno , " rekao je Duesberg. " Moje kolege ne veruju . "

G. Stiven Martin , predsednik odeljenja kampusa molekularne i ćelijske biologije , odbio je da komentariše ulogu Duesberga na odeljenju .

Uprkos ogromnoj oponiranju , Duesberg – koji je prvobitno osvojio priznanje kao kopronalazač prvog virusnog gena raka i mapiranja genetske strukture retrovirusa - tvrdi da je imao uspeha u svom istraživanju o AIDS .

" Ja dobijam tonu pisama koja kažu “ Hvala , vaše istraživanje je promenio moj život '" , rekao je on .

U narednom periodu, Duesberg planira da nastavi istraživanja raka , smanjuju
ći svoj fokus sa AIDS .

" Pokušavate da učinite da vaš slučaj bude dobar koliko je moguće , a mislim da sam to uradio ", rekao je on . " Ja sam rekao šta sam imao da kažem - . Mislim da ne mogu da uradim mnogo više "

Last modified onThursday, 25 December 2014 14:53
(0 votes)
Read 1049 times
Tagged under :

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.